Interviu cu Oana Mădălina Bostan, Manager Dezvoltare, Circulad’OR
Când își face efectul directiva CSRD și pe cine targetează?
Directiva privind Raportarea de Sustenabilitate a Companiilor (CSRD) a fost creată ca parte a Pactului Verde European, având drept scop furnizarea unui cadru juridic adecvat pentru raportarea sustenabilității de către companii.
Prevederile Directivei CSRD își fac efectul începând încă din acest an. Marile companii cotate la bursă vor trebui să elaboreze raportul de sustenabilitate în baza exercițiului financiar 2024, iar companiile mari (cu peste 250 de angajați şi cifră de afaceri de peste 40 de milioane de euro sau active în valoare de 20 milioane de euro) în baza exercițiului financiar 2025. Neconformarea va atrage după sine aplicarea de sancțiuni administrative și financiare și implicit deteriorarea reputației companiei. O asemenea situație poate afecta negativ vânzările și relația companiei cu clienții, consumatorii și partenerii.
Care sunt standardele de raportare utilizate?
Companiile din Uniunea Europeană au obligația de a raporta conform standardelor ESRS elaborate de către EFRAG cu susținerea Comisiei Europene. Trebuie să menționez însă că prin această Directivă, Comisia Europeană, luând în considerare companiile din afara UE, a subliniat importanța interoperabilității dintre standardele ESRS și alte standarde internaționale cum ar fi: GRI (Global Reporting Initiative), IFRS (International Accounting Standards Board) și ISSB (International Sustainability Standards Board).
Luând în considerare targetul pe care îl vizează serviciile noastre, companii din Uniunea Europeană și cu precădere din România, Circulad’OR se concentrează pe raportarea sustenabilității în conformitate cu standardele ESRS ale Uniunii Europene.
Care sunt cele mai mari provocări în procesul de raportare a sustenabilității?
În funcție de modul în care vor fi gestionate provocările generate de modificările legislative, managementul datelor și sistemele informatice de măsurare și monitorizare a performanței și implicit cele legate de transparentizare și schimbarea culturii organizaționale, raportarea sustenabilității ar reprezenta pentru companii ori o oportunitate uriașă, ori o povară greu de dus.
Directiva CSRD devine o oportunitate doar atunci când compania are o abordare coerentă și o strategie robustă de sustenabilitate, când controlează progresul indicatorilor care contează, având obiective și acțiuni bine definite si susținute.
Partenerii Circulad’OR au acces la o aplicație UNICĂ de colectare, organizare și raportare a datelor în concordanță cu cerințele directivei CSRD și ale standardelor ESRS.
Care sunt beneficiile colaborării cu Circulad’OR?
Beneficiile colaborării cu Circulad’OR sunt multiple. Sintetizând însă, principalul beneficiu pe care îl oferă Circulad’OR partenerilor săi este OPERAȚIONALIZAREA procesului de raportare a sustenabilității. Și asta se traduce în economii semnificative de timp și cost, precum și într-o predictibilitate exponențială a procesului de raportare.
Acestea sunt cu adevărat așteptările partenerilor noștri și asta este ceea ce ne diferențiază cu adevărat.
Avem o abordare simplă și predictibilă. În prima etapă ne concentrăm pe pregătirea echipei de sustenabilitate, coordonarea și guvernanța procesului de raportare. O guvernanță eficientă asigură calitatea datelor și o bună coordonare a echipei.
În a doua etapă are loc procesul de evaluare a dublei materialități, identificarea deficitului de date și remedierea acestuia, organizarea proceselor interne și a structurii de raportare.
Urmează etapa în care ne concentrăm pe politici, obiective și acțiuni pentru a adresa subiectele de materialitate. Ulterior are loc procesul de colectare a datelor (cantitative și calitative) pentru a monitoriza progresul acțiunilor întreprinse. Și în final procesul de elaborare, editare si publicare a raportului în concordanță cu prevederile directivei CSRD și cerințele tehnice ale platformei ESAP.
Operaționalizarea și eficientizarea procesului de raportare se realizează cu ajutorul tehnologiei. Partenerii au acces la o aplicație UNICĂ de colectare, organizare și raportare a datelor în concordanță cu cerințele directivei CSRD și ale standardelor ESRS.
De la identificarea deficitului de date și remedierea acestuia, la colectarea, structurarea, agregarea și integrarea datelor din sistemele existente în companie si urmărirea continuă a progresului înregistrat, aplicația asigură controlul asupra întregului proces și generează economii de timp și cost semnificative. Tot aplicația va genera crearea automată / electronică a raportului (inclusiv conținut, prezentări și auditări) și va eficientiza întreg procesul de auditare.
Pe parcursul acestui proces, serviciile noastre de consultanță specializată furnizează partenerilor expertiza necesară în gestionarea părților interesate, asigurarea conformității legale, monitorizarea permanentă a modificărilor de reglementare și implementarea acestora.
Cumulat, toate aceste beneficii asigură operaționalizarea și eficientizarea procesului de raportare pentru toți partenerii noștri.
Când ar trebui companiile să înceapă pregatirea procesului de raportare a sustenabilității?
Cerințele directivei CSRD sunt atât de complexe, încât raportarea nu poate fi făcută în ultimul moment. Pentru a putea raporta datele specifice exercițiului financiar 2025, o companie mare ar trebui să înceapă pregătirile încă din prima jumătate a anului 2024. Lucrăm deja cu companii care își pregătesc în mod temeinic și organizat procesul de raportare a sustenabilității. O abordare timpurie oferă companiilor mai mult timp pentru definirea și operaționalizarea întregului proces de raportare și pentru configurarea sistemelor și verificarea calității datelor ce vor fi auditate. Mai mult de atât, aceștia vor identifica o serie de opțiuni strategice ce le vor permite consolidarea avantajelor competitive pe termen lung.
Ce se întâmplă cu rapoartele de sustenabilitate? Devin publice?
După auditare, rapoartele de sustenabilitate devin publice pe Punctul Unic de Acces European (ESAP). ESAP este portalul web care va oferi acces la nivelul Uniunii Europene la informații publice financiare și cele legate de sustenabilitate pentru toate companiile care activează pe piața UE și care intră sub incidența CSRD. Se estimează că portalul va fi lansat la 31 decembrie 2024.
Aplicația pe care o utilizează Circulad’OR permite încărcarea automată a rapoartelor de sustenabilitate în ESAP, fiind aliniată la cerințele tehnice ale platformei și în mod evident la cele ale directive CSRD privind comunicarea și publicarea datelor.
Sursa: revista-piata.ro